Weboldalunk a felhasználói élmény fokozására cookie-kat használ. Ön jóváhagyja ezek használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Halloween

Egy réééééééémesen jó buli - ünnepeljük együtt!

Az ősi kelta hagyományokra épülő ünnep lassan tért hódit Magyarországon is, egyre többen tartanak Halloween partikat itthon is. Gyermeked, vagy akár Te magad is előbb-utóbb érdekelt lehetsz egy ilyen buliban. Az ehhez való kiegészítőket, jelmezeket nálunk megtalálod: boszorkányjelmez, boszorkánykalap, csontváz ruha, tökjelmez, rém-maszk, vámpír fogsor, drakula jelmez, és sok egyéb rémes-véres kiegészítő mind csak arra vár, hogy....

Kezdődjön a rettegés!

Rendezés:

1-2 évesre fekete pókhálós nylon harisnya (halloweenre is jó)

Cikkszám: r69 - 1544
690 Ft
Raktáron, azonnal

62-es kék szivecskés ujjatlan napozó - Primark

Cikkszám: r422 - 1700
1.640 Ft
Raktáron, azonnal

Női 38-as szürke szoknya - Tatuum

Cikkszám: r910 - nar521
2.273 Ft
Raktáron, azonnal

3-5 évesre fekete-lila csillagos boszorkányruha, kalappal - Halloween - ÚJ

Cikkszám: jel115 - 400
5.715 Ft 3.490 Ft
Raktáron, azonnal

Női M-es fehér bordás póló, top - Terranova

Cikkszám: r1115 - bot0033
1.638 Ft
Raktáron, azonnal

1-2 évesre állatos halloween jelmez (pl. farkas) - TU

Cikkszám: jel24 - 004
3.490 Ft
Raktáron, azonnal

A Hallowen eredete

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, amit a Mindenszentek katolikus ünnep előtti estén tartanak. Elsősorban az angolszász országokban tartják. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is.

Hogyan ünneplik

Bolondozás, töklámpás faragás, jelmezes kéregetés, beöltözős partik, almahalászat - ezek a fő elemei ennek az ünnepnek. A mai halloween fesztivál legnépszerűbb elemei a boszorkányok, a kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek, koboldok és egyéb rémségek seregei.

Érdekesség

Az amerikai ír telepesek az ősszel aratott tököt nem csak hallowen ünnepi kellékeként használták, hanem levágták a tök tetejét, eltávolították belőle a magokat, majd tejet, fűszereket és mézet öntöttek bele, amit forró hamun sütöttek meg, ma ezt tartják a hálaadás napján készített tradicionális tökpite eredetének.

Egy kis nyelvészet

A halloween elnevezés a nyugati germán óangol nyelv, a mai angol őséből származik. A »szent« jelentésű hālig melléknévből, illetve ennek a főnévi megfelelőjéből a hallow »szent, szent ember« jelentésű szóból. Az All-Hallows-Eve kifejezésből, ahol az utolsó szó az evening (»este«) szó régies változata. Az egész kifejezés a mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en, ugyanis a skót nyelvben az „eve” megfelelője az „even”, s ez rövidült „e'en”, illetve „een” alakká.

 

Magyar vonatkozás

Régebben a magyar társadalomban azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezték. A halottat tisztelet és félelem övezte, tehát el kellett látni a neki járó dolgokkal, de visszajárását meg kellett akadályozni. A keresztény mindenszentek ünnepének előestéjéhez és népi hagyományaihoz Magyarországon - a halloween divatjának megjelenésével - egy olyan ismeretlen kultúra szimbólumai társultak, amelyek részben a sajátos írországi keresztény hagyományokból nőttek ki, mint amilyen például Jack O'lantern, és a töklámpás legendája.

A magyar néphit szerint a mennyországban minden léleknek van egy égő gyertyája és ameddig az lángol, addig él az ember. A gyertya a megemlékezés szimbóluma, ami a nyugalmat, megbékélést jelképezi. A keresztény közösségek a november elsején megtartott mindenszenteken és a november másodikán megtartott halottak napján a szolid emlékezés gyertyáival és virágaival fényt hoznak az éjszakába a halottaknak.

Kellékek egy jó bulihoz

Boszorkányjelmez, bosziorr, boszorkánykalap, drakula jelmez, vámpír palást, tökjelmez, vagy a tv-műsorokból, mozifilmekből ismert rém-alakok mind-mind megtalálhatók nálunk. Chuky, AZ, Joker, Momo, Venom, vagy csak egy egyszerű rém-maszk: mindegyik jó választás egy szuper, fergeteges, réééééémesen jó partihoz.

Tehát: Rettegésre fel!

 

 

Az oldal tetejére